50.000 Ft felett, max. 20 kg össztömegű megrendelés esetén a kiszállítás ingyenes

Blog

5 könnyű olasz nyári recept - frissítő ételek a hőségben

The Creator
5 könnyű olasz nyári recept - frissítő ételek a hőségben

A nyári hőségben nem vágyunk nehéz, zsíros ételekre – helyette előtérbe kerülnek a friss, könnyű, gyorsan elkészíthető fogások. Ebben az időszakban az olasz konyha verhetetlen: egyszerű, szezonális, és tele van karakteres mediterrán ízekkel. Ebben a blogbejegyzésben bemutatunk 5 könnyen elkészíthető, klasszikus olasz nyári receptet, amelyekhez elég néhány kiváló alapanyag – és máris elhozhatod Olaszország ízeit a saját konyhádba.

1. Caprese saláta – A paradicsomos frissesség

Ez az ikonikus saláta Campania régióból származik, és tökéletes választás a forró napokra. Egyszerű, de hibátlan ízvilág.

Hozzávalók:

  • 2 nagy, érett paradicsom
  • 200 g friss mozzarella (bufala, ha lehet)
  • Friss bazsalikomlevelek
  • Extra szűz olívaolaj
  • Tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítés: Szeleteld fel a paradicsomot és a mozzarellát, rétegezd őket váltakozva egy tányérra, díszítsd bazsalikommal, locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd. Kész!

caprese saláta olasz recept

2. Pasta fredda – Hideg tészta saláta

Ha gyors, mégis tápláló fogásra vágysz, a pasta fredda a legjobb választás. Előre elkészíthető, hűtőben tárolható, és mindig hűsítő.

Hozzávalók:

  • 250 g penne vagy fusilli
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 1 kis doboz olívabogyó
  • Mozzarella golyók
  • Rukola, friss petrezselyem
  • Olívaolaj, citromlé, só, bors

Elkészítés: Főzd meg a tésztát al dentére, hűtsd le hideg vízzel. A zöldségeket aprítsd fel, keverd a tésztához, öntsd nyakon az öntettel. 1 órát pihentesd hűtőben!

3. Prosciutto e melone – Egyszerű és elegáns

A prosciutto e melone a nyár ízeinek tökéletes egyensúlya: sós és édes. Különösen népszerű előételként vagy könnyű vacsoraként.

Hozzávalók:

  • 1 sárgadinnye
  • 10 szelet pármai sonka
  • Citromlé (opcionális)
  • Friss menta vagy bazsalikom díszítésként

Elkészítés: Vágd a dinnyét szeletekre vagy kockákra, tekerd köré a sonkát. Tálalhatod nyársra húzva is – ideális piknikhez vagy vendégvárónak.

proschutto e melone

4. Bruschetta al pomodoro – Paradicsomos pirítós

A bruschetta az egyik legnépszerűbb olasz street food. Pár perc alatt kész, és tele van nyári ízekkel.

Hozzávalók:

  • 4 szelet ciabatta vagy kovászos kenyér
  • 3 érett paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Bazsalikom, olívaolaj, só, bors

Elkészítés: A kenyeret pirítsd meg, dörzsöld be fokhagymával. A paradicsomot kockázd fel, sózd, borsozd, keverd össze olívaolajjal, bazsalikommal. Halmozd a kenyérre.

5. Granita di limone – Szicíliai citromos jégdesszert

Ez a jeges édesség a szicíliai nyár kihagyhatatlan finomsága. Frissítő, természetes és könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 500 ml víz
  • 150 g cukor
  • 250 ml frissen facsart citromlé
  • Citromhéj (bio)

Elkészítés: A cukrot oldd fel a vízben, forrald fel, majd hagyd kihűlni. Keverd bele a citromlevet és a reszelt héjat, öntsd tálba, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át villával, amíg kristályos állagú nem lesz.

granita citromos jégdesszert

Mediterrán életérzés a tányérodon

A nyári hónapok nem a főzőcskézésről, hanem a pihenésről, szabadságról, élményekről szólnak. Ezek a könnyű olasz receptek nemcsak az ízlelőbimbóidat, de a lelkedet is felüdítik. Érezd magad úgy, mintha Toszkánában, Szicíliában vagy a Garda-tó partján ücsörögnél.

És ha valódi olasz alapanyagokra van szükséged, fedezd fel kínálatunkat:
Italy Webshop – Olasz ízek egy kattintásra!

További ötletek

Szeretnél még több autentikus olasz receptet? Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket Facebookon és Instagramon további gasztronómiai inspirációkért!